Thursday, October 22, 2015

Interpretarea viselor

Simbolurile onirice și interpretarea viselor:

Psihiatrul elvețian, Carl Jung a expus dovezi convingătoare despre adâncul nivel al minții inconștiente, care se presupune că provine din cea mai autentică realitate spirituală. La acest nivel, care se numește ”inconștientul colectiv” toate mințile pot comunica prin utilizarea simbolurilor universale, a imaginilor care par să aibă o importanță comună pentru toți oamenii din lume.
De exemplu un simbol ca ”leul” sau o ”pisică mare” are o universală sau arhetipală semnificație a puterii și vitalității. Păsările, de cele mai multe ori, simbolizează diverse forme ale dragostei sau ale intereselor; apa ,de cele mai multe ori, sugerează însuși sufletul. O femeie în vârstă sau un bătrân poate să simbolizeze ”SINELE SUPERIOR” sau înțelepciunea noastră exterioară.

MITURILE SAU POVEȘTILE DESEORI AU ASEMĂNĂRI între populații diferite și aceste asemănări par în universalitatea lor simboluri și aspecte.
Câteodată visele noastre pot conține acest gen de simboluri. Normal, ele nu reprezintă toate simbolurile și imaginile din în visele noastre, ceva universal sau arhetipic. Multe dintre acestea se explică mai bine când cel interesat descoperă corelațiile lui personale pe care le are cu acest simbol. De exemplu o pușcă poate să însemne un lucru pentru un armurier și ceva cu totul diferit pentru o victimă de război.

NU EXISTĂ VIS ”RĂU”PENTRU CĂ TOATE VISELE AU PUTEREA să ajute persoana care visează. Visele cu evenimente catastrofice pot pur și simplu să fie sfaturi pentru noi, pentru a ne schimba dieta sau starea noastră sau poate să fie o eliberare emoțională din diverse conjuncturi ale vieții noastre. Pot deveni unelte prețioase de ghidare dacă începem să lucrăm cu acestea.

UNEORI, SEMNIFICAȚIA UNUI VIS POATE SĂ FIE ÎN ESENȚĂ DOAR ÎN SENS LITERAL.
De exemplu, dacă ne vedem pe noi înșine mâncând salată într-un vis,aceasta poate semnifica faptul că avem nevoie de o schimbare în dieta noastră alimentară, incluzând mai multe salate.
Putem visa pe careva, o pesoană pe care nu am văzut-o, sau aflăm noutăți despre persoana respectivă după o lungă perioadă de timp și după aceea, la puțin timp o întâlnim chiar în realitate. În alte situații, acțiunea poate fi mai mult o simbolică a ceea ce se întâmplă în viața reală.
De exemplu dacă visăm diverse camere pe care încă nu le-am explorat, ele pot însemna ușile închise ale personalității noastre. O mașină simbolizează de obicei corpul nostru fizic și necesitatea de a face o schimbare sau de a îndrepta starea noastră fizică.
Pe de altă parte, visele nașterii și moții sunt de obicei mai mult simbolice, indică noi începuturi, noi situații, noi idei, cărora le vom da naștere sau moartea unei parți ale personalității noastre, sfârșitul unui comportament vechi, etc.

Cu toate acestea, deși ar putea exista un sens universal al anumitor simboluri, cheia este să înțelegi ce înseamnă visul pentru tine. Cu toate că pot exista unele elemente supraomenești, simbolurile au înțeles diferit pentru oameni diferiți. Cu toții suntem unici și avem multe istorii personale care afectează simbolurile, obiectele, gusturile și mirosurile care le asociem cu o anumită întâmplare din vis sau cu un anumit fapt.

DECI NU EXISTĂ REȚETE CU PRIVIRE LA ANALIZA VISELOR.
Visele se interpretează în contextul mai larg al dezvoltării individului și al descoperirilor pe care le face pentru el insuși. Cu toate acestea există mai multe linii directoare care vă pot ajuta să înțelegeți sensul mai profund al viselor dumneavoastră și le enumerăm mai jos:
-          Înregistrați-vă visele. Aceasta este prima și cea mai importantă etapă în analiza viselor tale. Notându-vă chiar și câteva fraze care redau rezumatul visului, în esență transferați conținutul din inconștient într-o anumită sferă.
-          Dacă dumneavoastră credeți că nu visați sau nu vă amintiți visele, puteți pur și simplu să țineți un notebook lângă patul dumneavoastră și să scrieți  ”nu am nici un vis să scriu”, în fiecare dimineață. În urma acestui proces, în termen de câteva săptămâni veți începe să vă amintiți visele.
-          Specificați cum vă simțeați în vis. De exemplu întrebați-vă :”Eram speriat, furios,aveam remușcări, etc? Continui să am aceste stări dimineața? Cât de confortabil mă simt cu aceste stări?”
Potrivit lui Jung, visele sunt tonifiantul emoțional al complexelor de idei. Inconștientul nostru ne cheamă să ”ne simțim” ideile, gândurile și acțiunile noastre, astfel încât să obținem un sens mai profund a cine suntem și unde mergem în viața noastră.
-          Identificați gândurile care se repetă în visele dumneavoastră și în viața cotidiană.
De exemplu repetarea gândurilor: ”mă vor ucide, n-am să reușesc, nu înțeleg”. În continuare întrebați-vă pe voi înșivă dacă ați avut aceste gânduri pe parcursul zilei. Dacă da, în ce situații ați avut aceste ganduri?
-          Păstrați în minte toate elementele unui vis.
Poți arăta în visele tale în diferite tale în diferite moduri. Sinele nostru, personalitatea noastră, poate exista în mai multe elemente ale unui vis, chiar dacă există o distincție clară între noi și alt personaj din vis.
Poate te întrebi cum este să fii ”RĂUL” în vis? Cum este să fii persecutorul sau cel persecutat?


Întotdeauna există ceva de învățat despre noi înșine dintr-un vis.

Monday, October 12, 2015

Independența într-o relație

Toți am auzit desigur fraza ”căsătoria omoară dragostea”, când în locul căsătoriei ar putea opta pentru o coabitare pe mai mulți ani.
Într-adevăr cred că nu căsătoria și nici coabitarea de lungă durată nu ucide dragostea sau interesul unuia pentru celălalt ci rutina de zi cu zi care domină și complacerea în această situație.

Când începe o relație amandoi partenerii doresc să petreacă cât mai mult timp împreună, Aleg să iasă ei doi împreună sau cu prietenii unuia sau a altuia și în general caută să facă cât de multe lucruri pot tot împreună. Mulți sunt de părere că o componentă necesară a unei relații reușite este să facă totul împreună, argumentând că a fi pereche înseamnă a avea viață comună, întâlniri comune, iar nu o viață personală separată, fapt considerat ciudat și chiar suspect. Și dacă unul dintre parteneri ar vrea să aibă timpul său, acest lucru cel mai probabil ar provoca gelozia și insecuritatea celuilalt.

Trecând la căsnicie sau coabitare, o pereche care înaintează în așa mod, în esență înseamnă că singurele ore în care vor fi desparțiți sunt cele în care cei doi sunt la lucru. Dar în momentul în care se vor întoarce acasă pot face împreună treburile casei sau cumpărăturile iar apoi pot ieși sau avea ore de relax singuri sau in compania prietenilor.

Cum însă se poate ca doi parteneri care au interes unul față de altul să se poată limita doar la ceea ce inseamnă ”plăcere comună”, fiind totuși personalități individuale? Poate că ar fi totuși de preferat o cale de mijloc? Adică să poată găsi interese și activități comune și de asemenea să se ocupe de unele lucruri fiecare, individual și apoi să împărtășească celuilalt experiențele și impresiile lui? Poate că asta ar reîmprospăta interesul pentru celălalt?

Sigur vor fi momente în care partenerul nostru va trebui să împartă clipe cu prietenii săi, care pentru noi sunt străini, atât aceștia cât și modul lor de comunicare, iar această situație poate fi valabilă și în cazul nostru și al cercului nostru de prieteni.

Desigur în unele situații când ne întâlnim cu cercul nostru de prieteni, poate fi prezent și partenerul nostru, dar asta nu înseamnă că este necesar să ne însoțească tot timpul.

De asemeni obligațiile sociale și profesionale pot atrage sau pot indeparta partenerul nostru de la a lua parte la astfel de întâlniri.

Interesele și hobby-urile pe care le-a avut înainte de a ne cunoaște, poate că le va continua și după începerea relației cu noi, chiar dacă nu dorim să luăm parte la asta. Nu există în acest caz un motiv pentru a renunța la ceea ce-l mulțumește numai pe motiv că nu este o preocupare comună.

Măsura și în acest caz este dialogul și înțelegerea necesităților celuilalt. Fiecare partener poate să se miște independent și poate avea timpul lui, doar al lui personal, care îl mulțumește și îl umple, fiind totodată prezent în relație, arătându-și interesul față de partener, împărțind cu acesta experiențele sale, trairile, etc.

Fiind parteneri independenți în relație, rutina nu pare plictisitoare și greu de suportat ci interesantă și dorită. Căsnicia sau coabitarea nu trebuie să se transforme în înlănțuire, ci fiecare partener trebuie să se simtă liber și să evolueze.